Glasbene dejavnosti

Dijaki in dijakinje Gimnazije Želimlje lahko svoj glasbeni talent razvijajo tudi tako, da se vključijo v enega od pevskih sestavov: pevski zbor 1. letnika, dekliški pevski zbor (DPZ), drugi dekliški pevski zbor (DrDPZ), fantovska vokalna skupina (FVS) in (projektni) mešani mladinski pevski zbor (MeMPZ). Pevke in pevci med šolskim letom s petjem sodelujejo ob različnih priložnostih v okviru šolskih in občinskih dogodkov, pripravijo samostojne koncerte, sodelujejo pri sv. mašah, se odpravijo na večdnevne intenzivne pevske vaje ter se občasno udeležijo pevskih revij in tekmovanj. Leta 2001 so izdali zgoščenko z naslovom Exultate! Slovensko pesem večkrat ponesejo tudi v tujino. Tisti, ki so navdušeni nad instrumentalno glasbo, se lahko vključijo v priložnostne komorne instrumentalne zasedbe. Vodja glasbenih dejavnosti je prof. Polona Stegu. 

Zborovodkinja Polona Stegu

 

Zbor 1. letnika

Dijaki in dijakinje 1. letnika se spoznavajo z vokalno glasbo v svoji zasedbi. Namen skupine je uvajanje pevk in pevcev v večglasno petje in spoznavanje osnov vokalne tehnike.

Fantovska vokalna skupina

V šolskem letu 2011/2012 je bila ustanovljena Fantovska vokalna skupina. Njihov repertoar obsega slovenske ljudske pesmi, »klapske« (dalmatinske) pesmi, spirituale in različne popevke.

Gimnazija Želimlje - fantovska vokalna skupina

Fantovska vokalna skupina

Dekliški pevski zbor

Dekliški pevski zbor Gimnazije Želimlje je začel delovati v šolskem letu 2006/2007.
V šolskem letu 2008/2009 so pevke uspešno sodelovale v priljubljeni televizijski oddaji na TV Slovenija. Na državni Reviji otroških in mladinskih pevskih zborov v Zagorju ob Savi so aprila 2010 prejele zlato plaketo in posebno nagrado za najboljši dekliški pevski zbor tekmovanja; tudi leta 2014 in 2016 so bile »zlate« ter prejele posebno nagrado za »najbolj prepričljivo izvedbo skladbe iz 20. stoletja«.
Zaradi velikega interesa deklet je v šolskem letu 2016/2017 začel delovati še drugi dekliški pevski zbor.

Dekliški pevski zbor

Dekliški pevski zbor

Mešani mladinski pevski zbor

Mešani mladinski pevski zbor deluje od ustanovitve Gimnazije Želimlje leta 1991. Slovensko pesem so ponesli tudi v tujino: na Poljsko (2001), v Italijo (2002), na avstrijsko Koroško (2005) in v Srbijo (2015). V okviru dobrodelnih koncertov Slomškove ustanove so že večkrat nastopili na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma v Ljubljani. Na Reviji mladinskih in otroških pevskih zborov v Zagorju ob Savi so prvič sodelovali leta 2002, leta 2004 pa so osvojili zlato plaketo in naslov najboljšega mešanega mladinskega pevskega zbora tekmovanja. Na Mednarodnem mladinskem pevskem festivalu v Celju so sodelovali dvakrat (leta 2005 in 2007) in osvojili srebrno priznanje.

V šolskem letu 2011/2012 je Mešani mladinski pevski zbor začel delovati projektno, priložnostno združijo glasove vse pevke in vsi pevci.

 

Komorne instrumentalne zasedbe

Dijaki in dijakinje, ki so ali še vedno obiskujejo glasbeno šolo, lahko igrajo v priložnostnih komornih instrumentalnih skupinah. Največkrat s svojim igranjem popestrijo šolske dogodke: otvoritve razstav, različne slovesnosti in sodelujejo pri sv. mašah.